Thread View: pl.comp.gis
4 messages
4 total messages
Started by tommo
Wed, 12 Jan 2011 09:56
kilka pytań do użytkowników Geomedia Prof.
Author: tommo
Date: Wed, 12 Jan 2011 09:56
Date: Wed, 12 Jan 2011 09:56
31 lines
2941 bytes
2941 bytes
Od kilku lat uzytkuję Geomedia Professional (obecnie w wersji 06.01.06.19). Niestety nie moge sobie poradzić z kilkoma sprawami. Może któryś z użytkowników da mi jakies wskazówki: 1) jak digitalizować, czy trzeba wybrać jakąś opcję aby program po wybraniu narzędzia Insert Feature i wybraniu odpowiedniejj klasy rozpoznawał że wewnątrz wprowadzonego poligonu znajduje się już obiekt (wyspa)? (nie chcę używać Insert > Area by Face, gdzie istnieje odpowiednia opcja), 2) tworząc kompozycję jakiejś mapy dokładam do okna legendy kolejne klasy. Często zdarza się tak, że klasa o poligonowym typie geometrii przysłania klasę o punktowym czy liniowym typie geometrii. Niestety zmiana kolejności warstw w oknie legendy nie przynosi rezultatów i pomimo odświeżania okno kompozycji mapy zawiera informację w strukturze zgodnej z kolejnością wprowadzania danych do kompozycji mapy. Czy to jest jakiś BUG Geomedii (jeżeli tak to czy istnieje na to jakiś patch) czy też kolejność warstw należy ustawiać jakoś inaczej? 3) Wyobraźmy sobie że tworzę jakąś NOWĄ kompozycję mapy złożona z dużej liczby warstw. Wcześniej dla każdego z potrzebnych obiektów przestrzennych utworzyłem i zapisałem odpowiedni styl. Czy da się go gdzieś jednoznacznie przypisać do obiektu? Z moich doświadczeń wynika, że za każdym razem w nowej kompozycji trzeba na nowo przypisywać style. Jest to o tyle niekorzystne, że jeśli mam np. w warstwie geologia ok. 200 różnych wydzieleń (każde z nich ma wiele obiektów przestrzennych na mapie), to za każdym razem muszę 200* wybierać odpowiednie style Liczę na odzew i pozdrawiam Tomasz Bartuś
Re: kilka pytań do użytkowników Geomedia Prof.
Author: nleszek
Date: Wed, 12 Jan 2011 11:12
Date: Wed, 12 Jan 2011 11:12
50 lines
4008 bytes
4008 bytes
On 12 Sty, 10:56, tommo <bar...@uci.agh.edu.pl> wrote:
> Od kilku lat uzytkuję Geomedia Professional (obecnie w wersji
> 06.01.06.19). Niestety nie moge sobie poradzić z kilkoma sprawami.
> Może któryś z użytkowników da mi jakies wskazówki:
>
> 1) jak digitalizować, czy trzeba wybrać jakąś opcję aby program po
> wybraniu narzędzia Insert Feature i wybraniu odpowiedniejj klasy
> rozpoznawał że wewnątrz wprowadzonego poligonu znajduje się już obiekt
> (wyspa)? (nie chcę używać Insert > Area by Face, gdzie istnieje
> odpowiednia opcja),
Rysujesz obiekt powierzchniowy, następnie przycisk "Continiue
Geometry" i rysujesz dziurę w obiekcie, znowu "Continiue Geometry" i
rysujesz wyspę itd.
Ewentualnie rysujesz obiekty w dowolej kolejności, wybierasz je i
łączysz ("Merge Features")
> 2) tworząc kompozycję jakiejś mapy dokładam do okna legendy kolejne
> klasy. Często zdarza się tak, że klasa o poligonowym typie geometrii
> przysłania klasę o punktowym czy liniowym typie geometrii. Niestety
> zmiana kolejności warstw w oknie legendy nie przynosi rezultatów i
> pomimo odświeżania okno kompozycji mapy zawiera informację w
> strukturze zgodnej z kolejnością wprowadzania danych do kompozycji
> mapy. Czy to jest jakiś BUG Geomedii (jeżeli tak to czy istnieje na to
> jakiś patch) czy też kolejność warstw należy ustawiać jakoś inaczej?
Niegdy nic takiego mi się nie zdarzyło, chyba że nachodzące na siebie
obiekty należą do jednej klasy. Wtedy jedyne wyjście to użycie zapytań
i atrybutów funkcyjnych.
O kolejności wyświetlania decyduje położenie tylko w zakładce "Displey
Order" legendy. Kolejność w zakładce "Groups" nic nie zmienia.
> 3) Wyobraźmy sobie że tworzę jakąś NOWĄ kompozycję mapy złożona z
> dużej liczby warstw. Wcześniej dla każdego z potrzebnych obiektów
> przestrzennych utworzyłem i zapisałem odpowiedni styl. Czy da się go
> gdzieś jednoznacznie przypisać do obiektu? Z moich doświadczeń wynika,
> że za każdym razem w nowej kompozycji trzeba na nowo przypisywać
> style. Jest to o tyle niekorzystne, że jeśli mam np. w warstwie
> geologia ok. 200 różnych wydzieleń (każde z nich ma wiele obiektów
> przestrzennych na mapie), to za każdym razem muszę 200* wybierać
> odpowiednie style
Najsensowniej zapisać całą legendę wraz ze stylami "Legend > Name
Legend..."
Legendy i style można przenosić pomiedzy Geoworkspaces przez
biblioteki (menu Tools > Library Organizer...)
Pozdrawiam
Leszek Nowicki
http://sit.glogow.pl
Re: kilka pytań do użytkowników Geomedia Prof.
Author: tommo
Date: Wed, 12 Jan 2011 12:59
Date: Wed, 12 Jan 2011 12:59
18 lines
2225 bytes
2225 bytes
Dziękuję Panie Leszku za szybką odpowiedź ad 1) już wiem jak - działa na "5", ad 2) niestety tak mam - obiekty nie należą do tej samej klasy, w Legendzie dają się przesuwać ale nie ma efektu w oknie mapy - może to mój OS - win2k? nie wiem. jak znajdę chwilkę to przygotuję przykładowe dane, ad 3) nazywanie lenend i przenoszenie pomiędzy projektami oczywiście stosuję. Myślałem, że może tak jak w przypadku pytania 1) czegoś nie znam... Robię duży interdyscyplinarny projekt dla całych Sudetów i w połączeniu z problemem przedstawionym w pytaniu 2), jest to bardzo kłopotliwe. Pracując na dziesiątkach warstw często czegoś zapomnę, a później nie mogąc zapanować nad kolejnością wyświetlania warstw, muszę zaczynać od początku pozdrawiam serdecznie w Nowym Roku Tomek Bartuś
Re: kilka pytań do użytkowników Geomedia Prof.
Author: p_q
Date: Sat, 29 Jan 2011 16:39
Date: Sat, 29 Jan 2011 16:39
18 lines
2257 bytes
2257 bytes
> 2) tworząc kompozycję jakiejś mapy dokładam do okna legendy kolejne > klasy. Często zdarza się tak, że klasa o poligonowym typie geometrii > przysłania klasę o punktowym czy liniowym typie geometrii. Niestety > zmiana kolejności warstw w oknie legendy nie przynosi rezultatów i > pomimo odświeżania okno kompozycji mapy zawiera informację w > strukturze zgodnej z kolejnością wprowadzania danych do kompozycji > mapy. Czy to jest jakiś BUG Geomedii (jeżeli tak to czy istnieje na to > jakiś patch) czy też kolejność warstw należy ustawiać jakoś inaczej? nie wiem czy ja to dobrze rozumuję ale wydaje mi się że w Geomediach operuje Pan na legendzie "Groups" a nie "Display order". w tej pierwszej wygodnie się pracuje bo jest możliwość robienia grup ale właśnie tak jak Pan to opisuje, zmiana kolejności klas nie skutkuje zmianą kolejności w oknie mapy. trzeba przejść do zakładki "Display order" i tam przesunąć w dół. to takie banalne że można o tym nie pomyśleć co i mi się ciągle zdarza :)
Thread Navigation
This is a paginated view of messages in the thread with full content displayed inline.
Messages are displayed in chronological order, with the original post highlighted in green.
Use pagination controls to navigate through all messages in large threads.
Back to All Threads